Dulu kita hanya perlu pencuci, toner dan pelembap tetapi kini, serum sudah menjadi popular dan suatu kemestian dalam rutin penjagaan muka.   Sebenarnya serum memiliki fungsi yang penting dalam penjagaan dan rawatan kulit muka.

Apakah itu serum?

Serum sangat sesuai untuk tugas ini kerana ia terdiri daripada molekul yang lebih kecil

Ia mempunyai kepekatan bahan aktif yang sangat tinggi

Disebabkan molekulnya yang kecil, Ia berupaya menembusi jauh ke dalam kulit untuk membekalkan nutrisi kepada kulit

Perbezaan antara Serum dan Pelembap

Mungkin anda seperti saya juga dulu, bingung juga apa dan kenapa nak guna serum dan pelembap.

Rupa mereka lebih kurang sama tapi sebenarnya fungsi masing-masing yang membezakan serum dan pelembap ini.

 • Serum biasanya mempunyai tekstur yang cair dengan sais molekul yang ringan
 • Sais molekul yang ringan membolehkan tahap penyerapan yang tinggi berbanding dengan pelembap
 • Serum mengandungi bahan aktif untuk membekalkan nutrisi kepada kulit dengan tujuan membaiki serta menggantikan sel kulit
 • Serum mempunyai size molekul yang kecil sebab itu bahan aktif itu mudah diserap ke dalam kulit dan itu lebih efektif dalam menangani masalah kulit dari lapisan dalam kulit.
 • Pelembap biasanya lebih creamy dengan molekul yang lebih besar
 • Ia berfungsi mengekalkan kelembapan kulit secara effektif  kerana ia bertindak sebagai lapisan penghalang atas kulit
 • Pelembap juga memberikan perlindungan pada lapisan kulit luar dari berbagai faktor seperti pencemaran udara, radikal bebas serta sinaran UV

Pengunaan serum dan pelembap ini saling melengkapi bagi mendapat manfaat yang maksima dalam menghidrasi, membekal nutrisi dan melindungi kulit.

Tips Penggunaan Serum Dengan Betul
Serum adalah step ke-3 dalam rutin penjagaan muka YOUTH shaklee

Aplikasi serum sebelum pelembap

Disebabkan  serum mempunyai molekul yang lebih kecil, ia perlu diaplikasi selepas membersihkan muka dengan pencuci muka dan pakai toner dan sebelum pakai moisturiser.

Ini kerana ia membolehkan bahan aktif  seperti vitamin penting untuk menembusi jauh ke dalam lapisan kulit.  Selepas serum barulah aplikasi pelembap dan produk seterusnya.

Bagaimana cara menyimpan Serum

Biasanya serum dipackage dalam botol yang ‘tinted’.  Ia perlu disimpan di tempat yang kering dan jauh dari cahaya matahari untuk mengekalkan kesegaran dan keberkesanannya selama yang mungkin.

Pemilihan Serum Yang Tepat

Ada banyak pilihan di pasaran yang target mereka spesifik kepada keadaan kulit seperti melambatkan proses penuaan, mencerahkan kulit, mengaktifkan regenerasi kulit, dan melembapkan kulit.

Pilh serum yang diperbuat dari jenama yang boleh dipercayai dan memberi kesan yang effektif dari bahan semulajadi tanpa penggunaan bahan kimia merbahaya

Jane memilih dan menggunakan Serum dari rangkaian YOUTH yang dikenali sebagai YOUTH Activating Serum.

Youth Activating Serum
 • Youth Activating Serum mengandungi 10 kali ganda bahan aktif untuk memulakan langkah pembaharuan sel yang kritikal.
 • Terdiri daripada campuran vitamin, polifenol dan YOUTH Complex kami yang berkesan,
 • Ia menggalakkan penghasilan kolagen sehingga kulit muka jadi lebih anjal, segar serta awet muda
 • Ia meningkatkan kadar pembaharuan pada peringkat sel, membuatkan kulit anda berkelakuan lebih muda untuk mencapai keremajaan dan keserian terunggul kerana ia mempercepat pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menggantikan sel-sel kulit yang sudah mati.
YOUTH Activating Serum Yang Terbaik Dari Shaklee

Mengandungi 10x ganda kepekatan Youth Complex yang sedang dipatenkan dan vitamin A retinol berkapsul yang bertindak bersama-sama untuk mempercepatkan proses pembaharuan sel kulit kepada kadar yang lebih cepat.

Youth Activating Serum diperbuat daripada bahan semulajadi botanikal aktif seperti berikut:

1. YOUTH Complex dan Apple cell

Kajian menunjukkan bahawa Apple Stem Cell Extract mengaktifkan dan mempercepat pembaharuan sel kulit untuk kulit kelihatan lebih muda. Ia juga mengekalkan serta memperbaiki tisu kulit supaya kulit anda kelihatan lebih berseri dan lembut, lebih lama

2. Lotus Japonicus

YOUTH Complex yang dalam proses paten, digabungkan dengan Lotus Japonicus, mengaktifkan protein youth yang penting untuk penjanaan semula sel bagi menghasilkan lebih kolagen, elastin dan fibrilin. YOUTH Complex dihasilkan bersama dengan Lotus Japonicus dan Schisandra Chinensis Fruit Extract, yang membekalkan lebih banyak nutrien dan tenaga kepada kulit anda secara berstruktur.

3. Encapsulated Vitamin A

Vitamin A secara topikal dalam bentuk retinol dan asid retinoik terbukti melawan kedutan dan memerangi tanda-tanda penuaan

Kenapa Shaklee menggunakan sel stem apple?

Shaklee tak akan menggunakan bahan sembarangan kerana kajian demi kajian dilakukan atas bahan yang digunakkan untuk memastikan ianya selamat bagi penggunanya serta berkesan.

Bayangkanlah epal ini pun adalah epal swiss yang terbukti secara klinikal dalam fungsinya dalam anti penuaan.

Kajian menunjukkan bahawa sel stem epal:

 1. Mengaktifkan dan mempercepatkan pembaharuan sel kulit untuk kulit kelihatan lebih muda
 2. Mengekalkan serta memperbaiki tisu kulit supaya kulit kelihatan berseri dan lembut lebih lama

Memang banyak perbezaan dengan pemakaian serum dalam rutin penjagaan wajah dan secara konsisten.  Kulit muka nampak lebih lembap dan kurang tanda-tanda penuaan.

Jadi rajin-rajinlah pakai serum tau! Serum ialah sebahagian set penjagaan muka YOUTH, effect pada kulit muka akan lebih effective dengan penggunaan set lengkap, tak payah mix and match brand dah sebab its just a perfect set exclusive for you!

SKIN CARE is like dieting.  You have to invest time and effort.  There is no instant miracle cure

Bagaimana untuk mendapatkan YOUTH ACTIVATING SERUM ini?

Hubungi kami dengan klik http://gituengazer.wasap.my  untuk Jane bantu mendapatkan produk Shaklee pada harga lebih jimat apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee.

Ataupun

Pembelian terus secara online dari E-Sell Shaklee. Pembayaran boleh dilakukan dengan menggunakan kad debit atau kad credit, klik pada icon produk di bawah.  YOUTH akan dihantar ke alamat yang anda nyatakan dengan perkhidmatan kurier.

Konsultasi dan cara penggunaan adalah esklusif  bagi pelanggan Gituengazer.com sahaja.

Jane @ gituengazer.com
Shaklee Distributor ID : 1140236
WhatsApp : 0194590217
Email : info@simplyremedies.com

Pengedar Shaklee Miri
COD Miri, Sarawak